YEREL SEÇİMLERE GİRERKEN BİRKAÇ SÖZ

Mert Yıldırım / 27.01.2024

Zafer Partisi, Kars ve Iğdır’da DEM Parti kazanmasın diye aday çıkarmıyor. Kars’ta MHP adayını destekliyor. Iğdır’da CHP adayı güçlü olursa destekleyeceğini söylüyor. Bakalım CHP bir önceki yerel seçimlerde İstanbul, Adana, Mersin ve Antalya gibi şehirleri, Türkiye’nin en büyük iki ilçesi olan Esenyurt ve Küçükçekmece’yi ve daha bir çok il ve ilçede kendisine kazandıran Dem Parti lehine Kars’ta, Iğdır’da, Dersim’de ve Mersin’in Akdeniz ilçesinde çekilecek mi? Bakalım kendisine ilk kez meclise sokan ve bu vesile ile kendisini tanıtan, en son seçimlerde ise yine Yeşil Sol Parti şemsiyesi altında seçime giren ve dört vekil çıkaran TİP, Kars’ta ve Iğdır’da ne yapacak?

Dersim’de bekleneni yapmayan TİP, Dem Parti’nin karşısına aday çıkaracak olan “Tunceli ittifakı” içinde yer aldı. Tunceli ittifakının başını çeken EMEP , daha önce iki defa, en son genel seçimde Yeşil Sol Parti kontejanından iki vekil çıkarmıştı. Yine bu ittifak içinde alan SMF, HDP kontenjanından iki dönem vekil çıkarmıştı. Aynı SMF daha önce Ovacık’ta ve Dersim’de tescilli sosyal Şoven Parti olan TKP çatısı altında belediye almıştı. İttifak içinde yer alan Emek ve Özgürlük Cephesi ( EÖC), ayrı ülke ayrı örgütlenme programına sahip olmasına karşın Dersim’de izlediği taktik ve ittifak ilişkisi ile misak-ı millici çizgiye denk düşmekte olup kendisi ile çelişmektedir.

CHP, DEM Parti kazanmasın diye Urfa’da, Kars’ta, Iğdır’da ve Mersin’in Akdeniz ilçesinde aday çıkardığı vakit, Dem Parti, İstanbul, Adana, Mersin, Hatay ve Antalya’da; Esenyurt ve Küçükçekmece gibi ilçelerde kuvvetli aday çıkardığı vakit kimse “Kürtler AKP ile anlaştı” ucuzluğuna düşmemeli. Zira yıllardır bunu diyenler AKP ile en başta kendileri anlaşmıştır. Muhalif Tv’lerde, “Ama zaten yerel seçimlerin havası başkadır. Vaktiyle en parlak adayları olan Sırrı Süreyya Önder %4,8 oy aldı. Dem Parti sonucu etkilemez” biçiminde yorumlar yapıldığı zaman kimse kimseye “Kürtler AKP ile anlaştı” dememeli. Kaldı ki anlaşabilir de, önemli olan karşısında ne kazanacağıdır. Kazanmak elbette sadece bir kaç belediye ve meclis üyeliğini kazanmak değildir. Zira Kürtlerin bunlardan daha fazla politik ve örgütsel kazanımlara ihtiyacı bulunuyor. Bu ihtiyaçların kimi zaman Batı yakası ile örtüşmemesi ise meseleye ayrı ülke ayrı ulus perspektifi ile bakıldığı zaman anlaşabilir. Kürt hareketinin kendi ihtiyaçlarını Batı yakası ile örtüştürme çabasını istismar edip onun ağzı ile konuştuğunuz ve meseleyi misak-ı milli sınırlarına çektiğiniz zaman sosyalizm prensibinden uzaklaşırsınız. Bu da ulusal ön yargıları geliştirmekten başka bir şey yapmaz. Tıpkı 14 mayıs 2023 genel seçimlerinde ve şimdilerde yaşandığı gibi….

Seçimler stratejik değil, taktik süreçlerdir. Ancak bir süredir bu sosyalist perspektiften hızla uzaklaşma yaşanmaktadır.

Seçimlerde propaganda yapmak, siyaseti kamulaştırma ve örgütsel büyüme yerine temsilliyet, mevkii, statü vb.esas alındığı zaman bir süredir yaşanan orta sınıf siyasetin hakimiyeti ve bürokratik yozlaşma yaşanır. Bu durum, ne yazık ki hem Kürt siyasetine hem de Türkiye sol-sosyalist hareketine sirayet etmiştir.

Diğer Yazılar

HAMAS’IN İSRAİL’E FÜZE ATMASIYLA MI BAŞLADI HER ŞEY?

Taner Renda / 03.12.2024 2001 yılının 11 Eylül’üne gelindiğinde; dünya o gün yeni bir aşamaya …

1 yorum

  1. Emrullah Şenyüz

    Sizce DEM PARTİ genel merkezi CHP genel merkezi ile hâlâ neyin pazarlığını yapıyor.Şimdiye kadar neden doyurucu bir açıklama yapılmıyor.?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir