Orhan Silier’in TÜSTAV / Sosyal Tarih Yayınları arasından çıkan kitabının tanıtım yazısı:
TİP’in Dağılmasının 1979-80 Aşaması, her şeyden önce, bu dağılma sürecinin – en önde gelenlerinden olmasa da – sorumlularından birinin, bu süreci anlama ve hesap verme çabasıdır.
Üzerinden 40 yıl geçse de, TİP’te yaşananlar, bugün de soldaki birçok parti ya da hareket içinde tekrarlanıp durmaktadır. Dolayısıyla, politika ve yönetim anlayışı, stratejik açıklık, iç hukuka saygı … gibi bu kitapta tartışılan sorunlar alabildiğine günceldir. Buralardaki insan ilişkilerinin, yeni bir toplum ütopyasının, buna bağlı güven, dayanışma ve insanî ilişki biçimlerinin başlangıç tohumlarını taşımaktan uzak oluşu da, yine temel bir alan olarak gündemdedir.
Orhan Silier, Marksist hareketin sorun ve başarısızlıklarını yalnızca dış koşullara bağlamak yerine, içimize de dönmek, yaralarımızı tımar etmek gerektiğini savunuyor. Kültürel şartlanmalarımız, eksiklerimiz, yol ayrımlarında yaptığımız ters patika seçimleri üzerinde durmayı, bunları sistemli bir biçimde tartışmayı, böylece onarımın, değişimin yollarını arayarak yeni bir yükselişe hazırlanmayı öneriyor.
TÜSTAV’a ve Tarih Vakfı’na bağışlanan, dönemle ilgili, elde başka kopyası kalmamış yüzlerce belgeye dayanılarak hazırlanmış olan bu çalışma, genç kuşakların sekterlikten, keskinliği marifet saymaktan uzak durma ve mücadelenin her adımında asıl hedefleri göz ardı etmeme açısından geçmiş kuşaklardan çok daha başarılı olacağı umuduna destek olmayı amaçlıyor.
TİP’İN DAĞILMASININ 1979-1980 AŞAMASI BELGELER TANIKLIKLAR İÇİNDEKİLER