KİTAP TANITIM: DEĞİŞİM HALİNDEKİ MISIR BİTMEMİŞ BİR DEVRİME DAİR DENEMELER.

Mısır, yıllardır devrimci durum içinde. Kimileri onyıllardır diyor, başkaları bin yıl iddiasında. Ben hepsine inanıyorum. Horus ile Set arasında cereyan eden efsanevi savaştan ve Ahenaton’un MÖ 13. yüzyılda teoloji, sanat ve devlet idaresinde yaptığı reformlardan 1919 devrimi ve 1952 askeri darbesine kadar ülkenin istikrara sahip olduğundan bahsedilip durulması çok abartılıdır. Tersine Mısır tarihi çatışmalar, çekişmeler ve değişimlerle yüklü bir tarihtir. Buna rağmen Mısır’ın yedi bin yıllık tarihinde 2011 yılındaki, 25 Ocak Devrimi olarak bilinen halk isyanına benzer bir olay hiç gerçekleşmemiştir. Bundan dolayı, çağın parlak devrimlerinin tarihinde Fransız, Rus ve Amerikan devrimlerinin yanı sıra kendine özgü bir iz bırakan bu devrim süreci ayrıntılı olarak kaydının tutulmasını, titizlikle incelenmeyi, üzerinde iyice düşünülmesini ve ciddi bir sorgulamayı hak ediyor.

Bu kitapta yer alan bütün denemeler Ağustos 2010 ile Nisan 2013 arasında geçen, protestoların patlak vermesinden önceki son ayları ve ülke tarihinin kaygan zeminli ve fırtınalı bir döneminde Müslüman Kardeşler’in Muhammed Mursi’sini iktidara taşıyan ilk başkanlık seçimini ve sonrasını kapsayan üç yıllık süre içinde yazıldı. Birçoğunun kaynağı el-Masri el-Yevm’in İngilizce baskısı (Egypt Independent) için yazılmış köşe yazıları, bazıları Jadaliyya gibi başka yayınlardan, birkaçı da daha önce hiç yayımlanmadı. Bu denemelerde ülkenin en zorlu ve akış yönü tahmin edilemeyen döneminin değişik anlarındaki politik, ekonomik, toplumsal ve kültürel ortamı inceleniyor.

Adil İskender (Adel Iskandar) Kimdir?

Kanada, Vancouver’deki Simon Fraser Üniversitesi’nde Küresel İletişim profesörüdür. Tek başına ya da arkadaşlarıyla birlikte yazdığı ya da yayına hazırladığı kitaplar arasında Al-Jazeera: The Story of the Network That Is Rattling Governments and Redefining Modern Journalism (Basic Books), Edward Said: A Legacy of Emancipation and Representation (University of California Press) ve Mediating the Arab Uprisings (Tadween Publishing) yer alıyor. Son olarak Palgrave Macmillan’dan çıkan Media Evolution on the Eve of the Arab Spring adlı çok yazarlı kitabın yazar ve derleyenleri arasındadır.

Medya kimliği ve politikası konusunda çalışan İskender konunun birçok yönü hakkında dünyanın çeşitli üniversitelerinde dersler vermiştir.

Uzun süre Washington DC’deki Georgetown Üniversitesi’nin Çağdaş Arap Araştırmaları Merkezi’nde (Center for Contemporary Arab Studies) ve İletişim, Kültür ve Teknoloji programında ders veren İskender, Jadaliyya sitesi editörlerinden ve sesli gazete Status’un yapımcılarındandır.

  • Adil İskender — Değişim Halindeki Mısır: Bitmemiş Bir Devrime Dair Denemeler

  • Kitap Orijinal Adı: Egypt in Flux: Essays on an Unfinished Revolution

  • Çeviri: Oktay Etiman

  • İntifada Yayınları — Ağustos 2016

  • 280 Sayfa

  • ISBN: 9786058515642

Diğer Yazılar

KATİL YENİDEN CİNAYET MAHALİNDE: CUMHURİYET YAZARI ATİLLA İLHAN TARİHİ NEDEN VE NASIL ÇARPITIYOR ?

(Zeki Tombak’ın bu yazısı Fabrika Dergisi’nin 48. sayısında (Ağustos 2000) yayınlandı. Osmanlıca kelimelerin bir kısmını …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir